вівторок, 11 червня 2013 р.

Розвиток велосипедної інфраструктури в Херсоні: велодоріжки

Преамбула
Велодоріжки — важлива частина велосипедної інфраструктури оскільки велосипедист незахищений на дорогах загального користування. Будь який контакт з іншим транспортним засобом під час руху — це потенційна травма. Всупереч поширеній думці велосипедисти на дорозі рухаються з достатньо високою швидкістю. В середньому велосипедист, в залежності від вітру, нахилу рельєфу та особистої підготовки може тримати швидкість від 20 до 30 кілометрів на годину. Повільніше 18 км/год. зазвичай не їздять. В окремих випадках швидкість може досягати 40 та більше км/год, наприклад при тривалому русі з нахилу. При цьому гальмівний шлях велосипеда більше за автомобіль через малу площу поверхні контакту з дорогою. Наприклад при швидкості 25 км/год гальмівний шлях складає 8 метрів. Окрім цього екстрене гальмування небезпечне для велосипедиста саме по собі через два фактори: при блокуванні переднього колеса велосипедист перевертається вперед, падає головою на землю, а зверху ще отримує велосипедом; при блокуванні заднього колеса втрачається керування велосипедом і починається ковзання, як по льоду. До тогож є ще дві небезпеки, які не мають значення для автомобілів, а для велосипедів можуть стати фатальними та збільшують гальмівних шлях на непередбачуваний розмір. Перше, це сміття або пісок вздовж узбічча, друге — калюжі.
На тротуарах та пішохідних зонах або велосипедно - пішохідних доріжках велосипедист водночас і в небезпеці, а також є загрозою. Небезпека, як і раніше, в тому, що будь який контакт, це гарантоване падіння, проте у випадках з автомобілями це небезбечно тільки для велосипедиста, а в пішохідних зонах і на тротуарах зіткнення з пішоходом на такій швидкості є небезпечним і для пішохода оскільки загальна масса велосипедиста з велосипедом чимала.


Небезпека на дорозі
Тільки за останні два місяці відбулося щонайменше чотири важких ДТП з велосипедистами, два з тяжкими пораненнями, одне зі смертельним результатом, та одне з повним знищенням дорогого велосипеда (мікроавтобус переїхав двома колесами), велосипедист відкараскався травмами без переломів. ДТП з легким рзультатом я взагалі не рахую. Такі трапляються дуже часто.

Через все це багато початківців побоюються рухатись дорогами загального користування і змушені, мимоволі, порушувати ПДР, рухаючись по тротуарам.
Обладнання мережі велодоріжок допоможе відокремити незахищених велосипедистів від небезпечних для них автомобілів, а також забере велосипедистів з пішохідних зон. До тогож наявність велодоріжки це пасивна пропаганда велосипеда та здорового способу життя.

Якою повинна бути велодоріжка?
Для того, щоб велодоріжка була корисною, вона повинна задовольняти певні потреби:
— велодоріжка повинна бути безперервною на значній відстані
— повинна проходити популярним маршрутом:
—— об’єднувати два райони, або район з центром
—— давати змогу проїзжати транспортні розв’язки
—— виводити за місто
— велодоріжка повинна бути окремою велодоріжкою (знак 4.12), оскільки доріжка для велосипедів та пішоходів (знак 4.14) дорівнює руху по пішохідній зоні. На прикладі Одеси, де зробили велосипедну доріжку відкресливши її лінією від тротуара, і вона постійно зайнята пішоходами.
— повинна бути вище рівня землі щоб запобігти утворенню калюж, а також заростання травою, особливо такою, що проколює колеса

Сьогодення
Декілька велодоріжок існує в області але вони є не окремими велодоріжками, а доріжками для велосипедів та пішоходів. Ці доріжки використовувати незручно.

1. Більшість таких доріжок проходить нижче рівня дороги на рівні з землею.
— Після дощу на доріжках утворюються калюжі, які довго не зникають
— Доріжки заростають травою. Особливо небезпечною є трава з колючками яка унеможливлює проїзд велодоріжкою. 
— Рухаючись велосипедною доріжкою треба на усіх перетинах вїжджати на гору до рівня дороги.

2. Доріжки проходять в селах де раніше був звичайний тротуар, а згодом поставили знак 4.14 доріжка для велосипедів та пішоходів.
— Доріжка  буває захаращена будівельним сміттям чи зайнята припаркованим біля двору автомобілем.
— Поряд з доріжкою пасеться худоба часто так, що може перетинати доріжку.
— Часто такими доріжками їздять мопеди.

Зараз в Херсоні немає жодної велосипедної доріжки
Проте існує два потенційних маршрута, де велосипедна доріжка існувала раніше, або була запроекторвана.
  1. Проспект 200 років Херсона та вулиця 49 Гвардійської Дивізії. На цих вулицях поряд з тротуаром проходить ще одна доріжка яка потенційно може бути велосипедною доріжкою. Але вона багато де перекрита чи то газонами, чи літніми майданчиками, а іноді новими «карманами» для парковки, що були облаштовані нешодавно.
  2. Миколаївське шоссе від бази «Холодильник» до Чорнобаївки. На цій ділянці також існує дві дороіжки поряд. Одна з них раніше була велосипедною доріжкою. Більш того з боку Чорнобаївки встановлено знак велосипедної та пішохідної доріжки, але в Херсоні ми вїжджаємо вже на тротуар.
Ця доріжка перегорождена стелою «благополучный град Херсон», а також декількома «карманами» для парковки, в двох місцях перекопана, а біля повороту на Степанівку взагалі проходить по болоту, оскільки доріжка знаходиться нижче рівня землі. Також існує ще декілька перешкод.


Для створення велодоріжки на цих або інших маршрутах обов’язково треба облаштувати повільні з’їзди/заїзди з проїздної частини.

Завантажити файл

2 коментарі:

  1. проекты, законопроекты, комитеты, бабло...результат отрицательный, нах тот комфорт, удобство, красоту и чистоту населенных пунктов и всего общественого)))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. На самом деле они готовы что-то делать, только надо ходить и клещами это вытягивать. В этом году у меня не было времени этим заниматься по разным причинам, а больше никто не занялся. Само оно не сделается, надо только чтобы кто-то шевелил власти в эту сторону.

      Видалити